Who's Online

We have 5 guests online
Banner
Cauze ce favorizeaza enurezisul
Written by Enurezis   

 

1.Dezvoltare neurologica intarziata.

Aceasta este cea mai comuna cauza a enurezisului nocturn. Multi copii sunt pur si simplu intarziati in dezvoltarea acestei abilitati de a isi controla urinatul

2. Genetic

Enurezisul are o puternica componenta genetica.Copii care au parinti ce nu au avut probleme de acest gen in copilarie, au doar 15% sanse sa fie enurezici la rindul lor.Cind unul(sau ambii parinti) au antecedente in copilaria lor legate de enurezis, posibilitatea ca si copilul lor sa fie enurezic creste la 44%, respectiv 77%. Studiile genetice arata ca enurezisul este asociat cu genele din cromozomii 13q si 12q .

3. Infectii / boli

Infectiile sunt des raspunzatoare mai ales pentru enurezisul de tip 2, secundar, si de udarea in timpul zilei. Mai putin de 5% din cazurile de enurezis sunt cauzate de infectii si boli, dintre care cea mai comuna este infectarea tractului urinar.

4.Anomalii fizice

Mai putin de 10% dintre enurezici au tractul urinar anormal dezvoltat, vezica urinara mai mica decit este normal.

5.Insuficienta producerii hormonului anti-diuretic

O buna parte din copii nu poseda acest hormon in cantitati suficiente pentru a diminua productia de urina in timpul somnului la nivelul rinichilor.

6.Cauze de natura psihica

Probleme de stres emotional(cum ar fi probleme grave in familie,abuzuri sexuale,etc)sunt o sursa pentru enuresisul de tip secundar(cunoscut si sub numele de ''reintoarcerea la udarea patului dupa o perioada de vindecare indelungata). Cind enurezisul este provocat de astfel de atacuri psihologice asupra pacientului, este considerat a fi doar un simptom al problemelor psihologice , nicidecum o disfunctionalitate/inabilitate fizica a pacientului.

7.Constipatia

Constipatia cronica poate cauza enurezis. Cand intestinele sunt pline, pot provoca o mare presiune asupra vezicii urinare.

8. Sindromul deficientei de concentrare a atentiei/hiperactivitate a copilului

Copiii cu acest sindrom au de 2,7 ori mai multe sanse sa faca pipi in pat in timpul somnului.

9.Cofeina si alcoolul

Cofeina si alcoolul maresc productia de urina .

10. Alergii alimentare

 Enurezis: Cauze ce favorizeaza aparitia enurezisului nocturn