Who's Online

We have 3 guests online
Banner
Enurezisul si impactul psiho-social asupra familiei

 Literatura medicala arata ca nu copilul este vinovat de aceasta inabilitate a controlarii urinatului. Multe studii arata ca impactul psihologic al enurezisului este mai important decit faptul ca acel copil uda patul. Este adesea reactia familiei in a face din asta o problema sau nu. Copiii chestionati in legatura cu udatul patului l-au clasat pe locul trei in topul celor mai stresante evenimente din viata lor, pe locul doi fiind divortul parintilor si pe 1 certurile si bataile intre parinti.

Copiii cu enuresis trebuie sa infrunte adesea pedepsele parintilor, sicanele fratilor/surorilor , precum si teama de a nu afla colegii/prietenii lor .

''Pedepsirea'' pentru enurezis : efecte

Studiile arata ca pedepsirea si umilirea unui copil pentru faptul ca a facut pipi in pat il facepe acesta sa isi piarda increderea in sine, sa se simta rusinat si complexat. Aceasta poate conduce la o si mai mare crestere a posibilitatii de aparitie a enurezisului, ceea ce va conduce la mai multa ''pedeapsa'' si umilire, se intra astfel intr-un cerc vicios ,inutil si extrem de stresant pentru copil.

In USA, aproximativ 25 % dintre copiii enurezici sunt pedepsiti de parintii lor. In Asia, 57% dintre parinti isi pedepsesc copilul pentru ca uda patul.Cercetarile au aratat ca in general parintii cu studii medii(sau fara) isi pedepsesc copii de doua ori mai mult decit parintii cu studii superioare.

Impactul asupra famiilor

Membrii familiei sunt des stresati de faptul ca ''ala micu'' face pipi noaptea in pat. Lenjeria si hainele necesita spalat suplimentar. Se aloca bani suplimentari pentru absorbante ,scutece,cearsafuri, spalari suplimentare a lenjeriei. In ciuda acestor realitati, doctorii recomanda parintilor sa reactioneze cu calm si in sens pozitiv, de sprijinire a copilului in aceasta problema.

 Enurezis nocturn :  Pipi in pat?Impactul psiho-social asupra copilului si asupra familiei