Who's Online

We have 2 guests online
Banner
Tratamentul enurezisului nocturn
Written by Enurezis   

 

Parintii in general isi fac griji mai devreme decit doctorii. Un studiu din anii 80 arata ca parintii considera ingrijorator udatul patului de catre copil la varsta de 2,5-3 ani. Majoritatea doctorilor raspund ca aceasta devine o problme abia dupa varsta de 5 ani. De asemenea, pedepsirea este ineficace si interfereaza cu tratamentul in sens negativ.

1. Asteptarea

Majoritatea copiilor scapa de enurezis odata cu cresterea. Din acest motiv, urologistii si pediatrii recomanda frecvent parintilor sa intarzie inceperea tratamentului medicamentos pina dupa varsta de 6-7 ani. Inceperea unui tratament medicamentos mai devreme este necesara doar daca stresul emotional si deterioarea relatiilor interfamiliale si cu partenerii de joaca provoaca o inrautatire a situatiei copilului.

2. Alarme de enuresis nocturn

Doctorii recomanda alarmele de ''pipi in pat'' enurezis nocturn, care suna atunci cind senzorul lor simte umezeala in chiloteii copilului. Aceasta ajuta foarte mult , copilul se trezeste datorita alarmei cind vezica urinara este plina si merge la toaleta.

Alarmele pentru enurezis sunt considerate cele mai eficace, pacientii avind o rata de 12 ori mai mare a sansei de a avea nopti''uscate''. Cu timpul, copilul reactioneaza si se trezeste din ce in ce mai repede la sunetul alarmei ,oprind golirea vezicii in pat si mergind la toaleta, devenind un reflex. Senzatia de ''vezica plina'' este insusit de copil tot mai mult, astfel incit dupa o perioada se va trezi inainte ca alarma sa sune, creierul lansand comanda de desteptare la senzatia de vezica plina chiar si in timpul somnului.

Aceasta metoda neinvaziva si prietenoasa este  recomandata de doctori.

3.Tratament cu Desmopressin

Desmopressin ,:pastile sintetice cu inlocuitor de hormon antidiuretic, care reduce producerea urinii in timpul somnului.Pacientii care au luat Desmopressin au avut o rata de 4,5 ori mai mare in a avea nopti uscate decit cei care au luat pastile''placebo''. Totusi, efectele sunt mult mai reduse fata de cei care folosesc alarmele de enurezis. In acelasi timp, Desmopressinul a fost revizuit de FDA dupa ce a provocat moartea a doi pacienti adulti, de 28 respectiv 80 de ani, ca urmare a dezechilibrarii dramatice a nivelului de sodiu din corp.

4.Antidepresive triciclice

Sunt medicamente folosite in tratarea enurezisului, dar care au un crescut risc de efecte adverse.Aceste medicamente sunt Amitriptylina, Imipramina, Nortriptylina.  Cazurile de reaparitie a enurezisului dupa incetarea medicatiei este de 45-50%.

Enurezis: Tratament, alarma enurezis, tratament medicamentos enurezis nocturn